רגישות לאספירין
ככל שמעמיק המחקר על מחלות הסינוסיטיס הכרונית, מתגבשת ההבנה כי קיים הבדל בין סוגי המחלות כלומר, קימים סוגים שונים של רינוסינוסיטיס כרונית. הדבר מכוון לכך שמקור שונה גורם לכל סוג של מחלה והטיפול צריך שיהיה מותאם עבור כל סוג.
אחד הסוגים הללו היא מחלה שמקורה בהפרעה באנזים מסוים, ציקלואוקסיגינז שמו. הפרעה זו גורמת לעליה בריכוז של חלבונים מעודדי דלקת והתפתחות של דלקת כרונית.
שמה של מחלה ספציפית זו היא: הטריאדה על שם סמטרס (Samter) ולאחרונה שונה שמה לקיצור המילים AERD. טריאדה על שום שהמחלה מאופינת בשלשה מרכיבים: אסטמה, סינוסיטיס כרונית עם פוליפים ורגישות לאספירין. מכאן גם שמה החדש: Aspirin Exacerbated Respiratory Disease. מכאן ניתן להבין שאספירין (סיליצילט) הינו גורם חשוב בהחמרת המחלה.
תפקודו הפגום של האנזים גורם לגוף לנצל את האספירין במסלול אחר ממסלולו הרגיל. במסלול זה נוצר יצור עודף של חלבונים מעודדי דלקת ואתם החמרה במצב המחלה.
לכן, חולים אילו מצווים להימנע מנטילת תרופות המכילות אספירין אך לא רק!
סוגים שונים של מזון שאנו צורכים, חומרים תעשיתיים שונים וחומרים נלווים לתרופות אחרות, מכילים סיליצילטים בריכוזים שונים (מנמוך ועד ריכוז גבוה מאוד) והמודעות לכך נמוכה!
חולים הסובלים ממחלה זו חייבים להכיר סביבה מיוחדת זו ולהתאים את אורך חיים כך שהחשיפה לסיליצילטים תהיה מינימלית ככל האפשר.
הרשימה הצורפת כאן מובאת ממקורות ברשת. ניתן כמובן ואף מומלץ, להעזר בדיאטנית כדי לדון בתזונה הנכונה עבור מחלה זו.
הרשימה מובאת לעדכון והגברת המודעות בלבד ואינה מתימרת להיות רשימה מלאה. לאור חשיבות הנושא, ראיתי לנכון להציגה באתר.
ירקות |
||||
ריכוז זניח | ריכוז נמוך (0.1-0.25 מ"ג) |
ריכוז בינוני (0.25-0.49 מ"ג) |
ריכוז גבוה (0.5-1 מ"ג) |
ריכוז מאוד גבוה 1 מ"ג < |
נבטי במבוק | אספרגוס טרי | אספרגוס משומר | נבטים | פלפל ירוק |
כרוב ניצנים | סלק טרי | סלק משומר | ארטישוק | שמפניון משומר |
כרוב | כרובית טריה | תירס משומר | שועית רחבה | צילי אדום |
סלרי | גזר טרי | מנגולד | ברוקלי | עולש |
עירית \ בצל ירוק | תירס | חסת עלים | צילי | זוקיני \ קישוא |
שעועית | אפונת גינה טריה | תירס קלחים | מלפפון | אנדיב |
אפונה יבשה | חזרת | זיתים שחורים | חציל | זיתים ירוקים |
פרסה | פטריות טריות | פטרוזיליה | פול | פלפל מתוק |
עדשים | בצל לבן | שורש | במיה | חזרת |
חסה (איסברג) | תופ"א לבן | תפו"א אדום | תרד טרי | קטשופ\ רסק עגבניות משומר |
בצל שלוט | פלפל \גמבה משומר | דלעת | דלורית | |
פולי סויה | תרד קפוא | בטטה | עגבניה משומרת | |
עגבניה | ערמוני מים | |||
לפת | גרגיר נחלים |
פירות |
|||
ריכוז זניח | ריכוז נמוך (0.1-0.25 מ"ג) |
ריכוז בינוני (0.25-0.49 מ"ג) |
ריכוז גבוה (0.5-1 מ"ג) |
בננה | תפוח (מוזהב ודלישוס) | תפוח (יהונתן) | תפוח (סמית) |
אגס קלוף | אנונה | מיץ ענבים | אבוקדו |
קשיו | תאנה | מיץ קיוי | דובדבנים טריים |
פרג | דובדבנים | ליצ'י | תאנה מיובשת |
ענבים ירוקים | שסק | ענבים אדומים | |
לימון טרי | נקטרינה טריה | מנדרינה | |
מנגו | אגס עם קליפה | תות עץ | |
פפיה | שזיף טרי | אפרסק | |
פסיפלורה | אבטיח | תפוז טנגלו | |
אפרסמון | |||
מיץ אננס | |||
רימון | |||
סלרי אמריקאי |
תבלינים וסוכרים |
|||
ריכוז זניח | ריכוז נמוך (0.1-0.25 מ"ג) |
ריכוז בינוני (0.25-0.49 מ"ג) |
ריכוז גבוה (0.5-1 מ"ג) |
שום טרי | חומץ | קימל | חומץ בן יין |
פטרוזליה | רוטב סויה | חומץ תפוחים | |
ציפורן | זעפרן | ||
כוסברה | תבלין טנדורי | ||
מלח | חזרת משומר | ||
חומץ (מאלט) | וניל | ||
סירופ מיפל | מולסה | ||
סוכר לבן | סוכר חום |
משקאות |
|||
ריכוז זניח | ריכוז נמוך (0.1-0.25 מ"ג ) |
ריכוז בינוני (0.25-0.49 מ"ג) |
ריכוז גבוה (0.5-1 מ"ג) |
קפה נטול | תה קמומיל | קפה נמס | שרי |
אבקת קקאו | ודקה | תה חמוציות | קוואנטרו |
ויסקי | ברנדי | קוקטל טיאה מריה | |
ג'ין | ורמוט | משקאות פרות | |
בירה | |||
סיידר |
תכשירים היכולים להכיל סליצילטים |
||
תכשירים נגד אקנה | שמנים אתריים | שמפו וקונדישינר |
תרסיס מטהר אויר | שמפו אריגים | קצף גילוח |
אלקה סלצר | תמרוקים | סבונים |
מסטיק לעיסה | תרסיסי שיער | קרם שיזוף |
תכשירי ניקוי | קרמים לעור ולשיער | קרם לאחר שיזוף |
תכשירי קוסמטיקה | מי פה | משחת שיניים |
דטרגנטים | קרם נגד כאב שרירים או מפרקים | תכשיר נגד יבלות |
תכשירים המכילים את החומרים הר"מ |
|
Ethyl salicylate Eucalyptus oils Isoamyl salicylate Magnesium salicylate Menthol Methyl salicylate Mint Peppermint |
Acetylsalicylic acid Coal tar derived dye Artificial flavorings Artificial colorings Benzyl salicylate Beta hydroxy acid Choline salicylate |